Reporteri analüüs: Kas "Savisaare nimekiri" võtaks Tallinnas ainuvõimu?

Imre Kaas
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile toimunud Keskerakonna volikogul võis näha Edgar Savisaare solvumist, kui tema toetatud erakonna volikogu esimehe kandidaat Peeter Ernits jäi Kadri Simsoni ja Jüri Ratase selja taga seisvale Kersti Sarapuule alla häältega 106-51.

Ernits ütles pärast kaotust, et kui Savisaar jääb 5. novembril erakonna esimehe kohast ilma, võib see tähendada Keskerakonna lagunemise algust. Ernits teatas, et partei häältemagnet Edgar Savisaar võib järgmistel kohalike omavalitsuste valimisel välja tulla oma valimisnimekirjaga. "Savisaare nimekiri" võib küll kaardid täielikult segamini lüüa, kuid sinna kuuluvate isikute hulka on aasta enne kohalikke valimisi väga keeruline hinnata.

Reporter uuris siiski 2013. aasta KOV valimistulemuse põhjal, mida võib see Tallinna linnas kaasa tuua. Hääli anti siis kokku 218 505 ja valimiste 5% künnis oli 10 925,25 häält. Keskerakond võttis Tallinna linnavolikogus ainuvõimu.

Edgar Savisaar sai eelmistel kohalikel valimistel ülivõimsalt 39 979 häält.

Kes kuuluksid Savisaare kõrval tema valimisliitu? Ilmselt Yana Toom, kes pole oma elektoraati kunagi häbenenud. Yana Toom sai 2013. aastal 5327 häält.

Savisaare sõber Viktor Vassiljev sai toona 4079 häält ning kuulub nende hulka, kes võib järgmistel valimistel Savisaare leeri kasuks otsustada.

Olga Ivanova on samuti üks Savisaare toetajaid. Tema sai 2013. aasta sügisel 2450 valija toetuse.

2013. aastal oli häältemagnetiks veel Mihhail Kõlvart 5307 häälega, kaldudes täna pigem Savisaare toetajate poole, kuid aastaga võib eelistustes veel palju muutuda.

Savisaare toetajaks tõusnud Peeter Ernits eelmistel kohalikel valimistel ei osalenud. Küll aga riigikogu valimistel, kui ta sai Jõgeva- ja Tartumaal 824 häält ning pääses Edgar Savisaare asendusliikmena parlamenti. Ei ole välistatud, et ka tema võib kohalikest valimistest Tallinnas osa võtta, kuid võimalikku häältesaaki on võimatu prognoosida. Sama lugu on ka Oudekki Loonega, kes sai möödunud riigikogu valimistel 354 häält ja tegutseb parlamendis asendusliikmena.

Keskerakonna volikogu esimeheks tõusnud Kersti Sarapuu toetajate nimekirjast võib välja lugeda need inimesed, kes ilmselt Edgar Savisaare valimisliitu ei läheks. Nende seas on Andrei Novikov, kes sai 2013. aastal 2606 häält. Mihhail Korb sai toona 2672 valija toetuse. Vladimir Velman 1052 häälega kaldub samuti uute jõudude poole.

Niisiis joonistub 2013. aasta valimistulemuste põhjal välja volikogu, kus Savisaare leeril oleks kokku umbes 70 000 häält ja Jüri Ratase toetajatel 24 000 häält. See tähendaks, et valimised võitnuks "Savisaare nimekiri", teisel kohal oleks IRL 41 911 häälega ning alles kolmandal Ratase-tiib 24 000 valijaga. See võtaks "Savisaare nimekirjalt" ära 9 mandaati ning ainuvõimu ei oleks võimalik saavutada (selleks oleks vaja 40 mandaati). Täna on Keskerakonnal Tallinna volikogus 46 mandaati.

Sellise tulemuse järgi oleks võimalik moodustada IRL-i, Sotsiaaldemokraatiku erakonna, Reformierakonna ja Jüri Ratase juhitud Keskerakonna liit, kellel oleks kokku 42 mandaati.

Illustratsioon: Reporter.ee

Rõhutame, et see on vaid spekulatsioon kolme aasta taguste valimistulemuste põhjal. Veel ei ole selge, kas Keskerakonna esimeheks valitakse 5. novembril erakorralisel kongressil Jüri Ratas või Edgar Savisaar. Samuti näitasid Euroopa parlamendi valimiste tulemused, et ka Keskerakonna sees võib valijate eelistus tugevalt kõikuda. Yana Toom valiti Euroopa parlamendi liikmeks 25 251 häälega, samas kui Edgar Savisaar pälvis toona 18 516 valija toetuse.

Mis on 2017. aastal toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel teisiti? Oma hääle saavad anda ka 16- ja 17-aastaseid noored. See tähendab keskmist valimisaktiivsust arvestades umbes 15 000 valija lisandumist, kelle eelistust on raske prognoosida. Samuti ei ole selge, kui suur hulk tänastest Keskerakonna liikmetest oleks ikkagi valmis koonduma "Savisaare nimekirja".

Copy
Tagasi üles